znajdź styczne do okręgu
poziomka: Witam. Zadanie brzmi:
znajdź styczne do okręgu: (x−3)2 + (y+2)2 = 10 , przechodzące przez punkt A= (6,−1).
Mógłby mnie ktoś naprowadzić jak je zrobić?
Jedyne, co przychodzi do głowy to, wiadomo S=(3,−2), r = √10, ale co dalej?
Z góry dziękuję za pomoc.
8 lut 18:17
jaga: to trzeba raczej zrobić równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty S i A i wyznaczyć wzór
do niej prostopadłej przez Punkt A
8 lut 18:26
poziomka: ok, faktycznie dzięki

zaraz spróbuję
8 lut 18:39
8 lut 18:48
poziomka: skorzystałam najpierw z pomysłu jagi, a potem właśnie z tego wzoru i ogólnie wyszło mi:
y=3x−3
y=3x+17
8 lut 19:14