Proszę o pomoc
Jacki: Wykaż, że równanie jest tożsamością
| cosα−sinα | | 2ctg2α | |
| = |
| |
| cosα*sinα | | cosα+sinα | |
8 lut 18:10
Jacki: jak mam się za to zabrać?
8 lut 18:28
M4ciek: Musisz zaczac od Lewej badz Prawej strony rownania i udowodnic ,ze to co po Lewej = Prawej lub
to co po Prawej = Lewej.
Zacznij np. od prawej i dojdz do lewej.
Kombinuj , podstawiaj , skracaj zeby dojsc do lewej strony.
8 lut 18:36
Jacki: właśnie nie za bardzo mi wychodzi
8 lut 18:38
Jacki: Doszłam do czegoś takiego na razie ale nie wiem czy jest dobrze i co dalej
8 lut 18:56
robinka: | | | cos2α−sin2α | |
| | | {2}*sinα*cosα | |
| |
P=2 |
| |
| | cosα+sinα | |
p=l
8 lut 19:00
Jacki: skąd się wziął 3 zapis?
8 lut 19:02
Jacki: a skąd się wzięła ta 2 przed zapisami, nie rozumiem
8 lut 19:03
Jacki: z 2 juz rozumiem o co chodzi, ale nadal nie mogę zrozumieć 3 zapisu
8 lut 19:05
robinka: już rozpisze
8 lut 19:06
Jacki: dziękuję bardzo za pomoc
8 lut 19:08
robinka: | | | (cosα−sinα)*(cosα+sinα) | |
| | | 2*sinα*cosα | |
| |
P=2* |
| |
| | cosα+sinα | |
następnie skróciłam cosα+sinα oraz dwójki
8 lut 19:09
robinka: czy już widzisz co z czym skróciłam ?
8 lut 19:10
xD:
cosα − sinαcosα*sinα * cosα + sinαcosα + sinα =
2 * cos2αsin2α * 1cosα + sinα .
cosα − sinαcosα*sinα * cosα + sinαcosα + sinα =
2 * (1 − 2sin2α)2sinαcosα * 1cosα + sinα .
cosα − sinαcosα*sinα * cosα + sinαcosα + sinα =
(1 − 2sin2α)sinαcosα * 1cosα + sinα .
cos2α − sin2αcos2αsinα + cosαsin2α =
1 − 2sin2αcos2αsinα + cosαsin2α.
cos2α − sin2α − 1 + 2sin2αcos2αsinα + cosαsin2α = 0
cos2α − sin2α − 1 + 2sin2α = 0
cos2α +sin2α = 1 <−−−− i to jes jedynka trygonometryczna
8 lut 19:28
Jacki: dziękuję bardzo
8 lut 19:52
Jacki: robinka: już wiem, gdzie skróciłaś ale jednak nie do końca wiem skąd ta 2
8 lut 20:00