c.a.
Misia: Dany jest malejacy ciag arytmetyczny o czterech koleknych wyrazach: 5,5,x,y,−6,5. Oblicz ile
wynosz wyray x i y.
8 lut 18:09
Zielona Gałązka: Zastosuj zasadę ciągu artymetycznego. W każdej trójce licz zachodzi równość, że środkowy odjąć
pierwszy= trzeci odjąć drugi.
Zrób tak z pierwszą trójką liczb i ostatnią.
Otrzymasz dwa równania:
x − 5,5 = y − x
oraz
y − x = 6,5 − y
Połącz je klamrą, poprzenoś niewiadome na lewą stronę a dane liczby na prawą
i dowolną metodą rozwiąż układ równań.
8 lut 18:59
8 lut 18:59