Ciagi
Paula: Suma dwudziestu poczatkowych kolejnych liczb naturalnych , ktore przy dzieleniu przez 4 daja
reczte 1 wynosi? Prosze o pokazanie na rozwiazaniu
8 lut 18:07
anka: ♀
8 lut 18:09
paula: ile?
8 lut 18:10
kachamacha: 1,5,9,13,..... to są kolejne wyrazy tego ciągu
a1=1
r=4
odszukaj a20
i podstaw do wzoru na sumę
8 lut 18:10
Lulusia: przepraszam a jak ma to znalezc?
8 lut 18:15
kachamacha: a wzory zna?
8 lut 18:15
Lulusia: zna
8 lut 18:18
kachamacha: to niech napisze
8 lut 18:20
Lulusia: an= a1 + (n−1) *r ?
8 lut 18:20
Lulusia: jeszcze inne zna
8 lut 18:21
Lulusia: ale kurcze ma problem z tymi ciagami..
bo nie wiem jaki wzor..
8 lut 18:21
kachamacha: z tego wzoru oblicz a20
8 lut 18:23
Jagna: podstawic za n = 20 tak?
8 lut 18:25
kachamacha: tak
8 lut 18:25
Jagna: kurcze ale nie mam tu takiej odp
8 lut 18:28
kachamacha: bo to dopiero część zadania
teraz podaj wzór na sumę
8 lut 18:29
Jagna: Sn=a1 + an przez 2 * n=.....i tak dalej
8 lut 18:31
kachamacha: zapis masakra!
szukasz S
20
wszystkie elementy już masz
podstaw
8 lut 18:33
Jagna: Bingoooooooo wyszlo!
8 lut 18:38
Jagna: mozesz Mnie jeszcze naprowadzic na jedno zadanko?
8 lut 18:38
Jagna: Dany jest malejacy ciag arytmetyczny o czterech koleknych wyrazach: 5,5,x,y,−6,5. Oblicz ile
wynosz wyray x i y.
8 lut 18:41
kachamacha: układ rozwiązujesz
x−5,5=y−x
y−x=−6,5−y
8 lut 18:44