Znajdź x
Ann: Proszę o szybką pomoc i wytłumaczenie...
8 lut 18:07
M4ciek:
x
−12 = 0,5
Rozwiaz...
8 lut 18:08
dero2005:
| | √1 | |
4−12 = (14)12 = |
| = 12 = ... |
| | √4 | |
8 lut 18:20
Ann: jak to obliczyć: x−12 = 0,5
a skąd ta 4 ?
8 lut 18:31
dero2005:
4 = x bo x−12 = 0,5 i 4−12 = 0,5
8 lut 18:54
dero2005:
jeżeli wykładniki potęg są jednakowe to i liczby potęgowane ją równe
8 lut 18:56
ICSP: Nie zapominajmy o dziedzinie
8 lut 18:58
M4ciek:
(x)−12 = 0,5 /−1
(x)12 = 2 /2
x = 4
8 lut 19:00
M4ciek: No tak

Df :
x > 0 i x ≠1
8 lut 19:01