Dane sa zbiory....
Malutka82: Dane sa zbiory A={ x∈R: x ≥ -2 i x < 4} oraz B= {x∈R: x < 1 i x ≥ 6 Narysuj i opisz
zbiory A', B', A/B, B/A AB(iloczyn) , Asuma B
4 lut 13:57
Basia:
w B chyba ma być "lub"; gdyby tam było "i" B byłby zbiorem pustym, bo nie istnieje liczba
równocześnie <1 i ≥6
A = <-2;4)
B = (-∞;1)U<6;+∞)
A' = (-∞;-2)U<4;+∞) = {x∈R: x<-2 lub x≥4}
B' = <1;6) = {x∈R: x≥1 i x<6}
A\B = <1;4) = {x∈R: x≥1 i x<4}
B\A = (-∞;-2)U<6;+∞) = {x∈R: x<-2 lub x≥6}
AnB = <-2;1) = {x∈R: x≥-2 i x<1}
AUB = (-∞;4)U<6;+∞) = {x∈R: x<4 lub x≥6}
na osi musisz to sobie sama narysować
14 lut 23:38