matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bardzo bym Prosiła o Sprawdzenie tego zadania, miałam doprowadzić do prostszej p
Agula:
Bardzo bym Prosiła o Sprawdzenie tego zadania, miałam doprowadzić do prostszej postaci:
cos(α − 90
◯
)
tg(α −180
◯
)*cos (180
◯
+ α)*sin (270
◯
+α)
+
=
sin(180
◯
− α)
tg(270
◯
+α)
sinα
tgα * cosα * cosα
tgα * cos
2
α
=
+
=
=
sinα
−ctgα
−ctgα
sinα
* cos
2
α
cosα
sinα
=
= sinαcosα * (−
) = −sin
2
α
cosα
−
sinα
cosα
8 lut 17:41