pomocy
ona: rozwiąż nierówność (x−4)2+( x−4)( x+2) ≥ 0
8 lut 17:30
ona: jak to zrobic
8 lut 17:33
M4ciek: Wyznacz miejsca zerowe :
x = ... v x = ... v x = ...
8 lut 17:34
M4ciek: Nastepnie powiem dalej
8 lut 17:34
ona: x−4=0
x=4
x+2=0
x=−2
8 lut 17:36
Bogdan:
Wyłącz (x − 4) przed nawias
8 lut 17:37
ona: (x−4)2= x2−4x+16
delta= (−4)2−4*1*16
delta = 16−64= −48
8 lut 17:38
koko: nie może od razu liczyć miejsc zerowych bo nie jest to postać czynnikowa
8 lut 17:39
koko: dokladnie tak jak mówi Bogdan
(x−4)2 = (x−4)(x−4)
8 lut 17:41
Bogdan:

(x − 4)(x − 4 + x + 2) ≥ 0 ⇒ (x − 4)(2x − 2) ≥ 0 ⇒ 2(x − 4)(x − 1) ≥ 0
8 lut 17:41
koko: a (x−4)2 = x2 −8x +16
tak po za tym
8 lut 17:42
Bogdan:
piszemy poza tym
8 lut 17:43
ona: (x−4)2+( x−4)( x+2) ≥ 0 / (x−4)
8 lut 17:43
M4ciek: A fakt za szybko przeczytalem

tam jest + , a nie mnozenie....
8 lut 17:45
ona: (x−4)
2 = (x−4)(x−4) / (x−4)
(x − 4)(x − 4 + x + 2) ≥ 0
(x − 4)(2x − 2) ≥ 0 / 2 przed nawias
2(x − 4)(x − 1) ≥ 0
i teraz

x−4=0
x=4
x−1=0
x=1
8 lut 17:47
Bogdan:
to jaka jest odpowiedź?
8 lut 17:49
ona: x∊(−∞, 1>u <4,+∞)
8 lut 17:54
koko: przepraszam za literówkę, spacja za szybko wciśnięta.
tak, dokładnie tak.
zadanie rozwiązane poprawnie.
8 lut 18:02
ona: ok dzięki
8 lut 18:02