Proszę pomóżcie!!! ile to jest cos ( α - 90^◯ )
Agula: Proszę pomóżcie

! ile to jest cos ( α − 90
◯ )
8 lut 17:13
LUCEK:
8 lut 17:17
Bogdan:
cos(α − 90o) = cos[ −(90o − α) ] = cos(90o − α) = sinα
8 lut 17:17
Agula: dlaczego potem ten minus zniknął
8 lut 17:21
Bogdan:
bo funkcja f(x) = cosx jest funkcją parzystą i cos(−α) = cosα
8 lut 17:25
Agula: to jak by było : tg( α − 180
◯ ) = tgα
8 lut 17:27
Bogdan:
Tylko funkcja f(x) jest parzysta, pozostałe funkcje: f(x) = sinx, f(x) = tgx, f(x) = ctgx
są nieparzyste.
sin(−α) = −sinα, tg(−α) = −tgα, ctg(−α) = −ctgα
tg(α − 180o) = tg[ −(180o − α) ] = −tg(180o − α) = −(−tgα) = tgα
8 lut 17:36