TU JEST MI POTRZEBNY UKŁAD RÓWNAŃ
LUCEK: W trzech drużynach było razem 227 harcerzy w pierwszej i drugiej drużynie było razem 151
harcerzy a w pierwszej i trzeciej 139 harcerzy ilu harcerzy było w każdej drużynie
8 lut 17:08
8 lut 18:26
kachamacha:
x+y+z=227
x+y=151
x+z=139
8 lut 18:28
LUCEK: dzięki
8 lut 18:30
kachamacha:
8 lut 18:30
LUCEK:
8 lut 18:33
LUCEK: a to rozwiążesz kachamacha

8 lut 18:34
8 lut 18:34
kachamacha: y=151−x
z=139−x
x+151−x+139−x=227
−x=227−290
x=63
czyli
y=88
z=76
8 lut 18:36
LUCEK: dzięki po raz kolejny
8 lut 18:40
8 lut 18:40