Równanie z parametrem
wx99:
Dla jakiej wartości parametru k równanie:
(k−1)x2 + (k+4)x +k +7 = 0
ma 1 pierwiastek rzeczywisty.
Bardzo proszę o wytłumaczenie mi jak ruszyć z tego typu zadaniami. Zaczynam zawsze od
wyliczenia delty, która ma w tym wypadku być = 0 ,gdyż mowa tu o 1 pierwiastku.
Wychodzi mi: −3k2 − 16k + 44 = 0, i teraz liczyło się druga deltę, ale tutaj się zazwyczaj
gubię bo "nie wiem co liczyć"... Gdy obliczam 'delte2' to nie wychodzi jak potrzeba. Proszę o
pomoc a najlepiej o krótkie wyjaśnienie słowne, jeśli ktoś znajdzie chwilkę. Dzięki z góry.
8 lut 17:05
Bogdan:
Δ2 = 256 + 4*3*44 = 784, √Δ2 = 28, k1 = ..., k2 = ....
8 lut 17:23
wx99:
k
1=2
| | 22 | |
A w odpowiedziach jest: k∊{− |
| ,1,2}, moje pytanie skąd ta 1  Chodzi tu o założenie |
| | 3 | |
(pierwsze, dla istnienia trójmianu) (k−1)≠0=> k≠1
8 lut 19:39
Grześ: nie rozpatrzyłeś przypadku dla k−1=0 wtedy powstaje ci równanie linowe

Potem dopiero zakładasz k−1≠0 i dopiero wtedy liczysz jak kwadratową D
8 lut 19:41
wx99: No właśnie o tym pisałem, dzięki za potwierdzenie i rozwianie wątpliwości!
8 lut 19:48