o ile należy zwiększyc h trojkata
qq:
Dany jest trójkąt o boku długości a i wysokości poprowadzonej na ten bok równej h. Długosc boku
a zmniejszono o d. O ile należy zwiększyc wysokosc poprowadzoną na ten bok, aby otrzymac
trojkat o tym samym polu?
mogłabym prosic o prawidłowe działanie, które potem już sobie wykonam ?
8 lut 16:24
Bogdan:
1. Podaj wzór na pole trójkąta o boku a i wysokości h opadającej na ten bok.
2. Podaj wzór na pole trójkąta o boku (a − d) i wysokości (h + x) opadającej na ten bok.
8 lut 16:35
qq: 1 ) 1/2*a*h
2) 1/2* (a−d)*(h+x)
?
8 lut 16:46
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
PΔ = |
| ah i PΔ = |
| (a − d)(h + x) |
| | 2 | | 2 | |
Jaki stąd wniosek?
8 lut 16:51
qq: dzielimy przez siebie i obliczamy
8 lut 16:53
Bogdan:
Co dzielimy przez siebie? i co obliczamy?
8 lut 17:04
qq: dzielimy przez siebie pola trójkątów, odpowiedź powinna byc dh/a−d
8 lut 17:10
qq: tylko za nic mi nie chce wyjsc....
8 lut 17:22
Bogdan:
| 1 | | 1 | | ah | |
| ah = |
| (a − d)(h + x) ⇒ ah = (a − d)(h + x) ⇒ h + x = |
| |
| 2 | | 2 | | a − d | |
x = ...
8 lut 17:58
qq: dziękuję bardzo, wszystko wyszło ; ) pozdrawiam
8 lut 18:23