Jak wyznaczyc dziedzinę tej funkcji f(x) = p{x^2 - 6x}
Amelia w potrzasku: Pomoże mi ktoś z tym ?
Jak wyznaczyc dziedzinę tej funkcji f(x) = √x2 - 6x
4 lut 13:34
poli: to co jest pod pierwiastkiem musi być większe lub równe zero
x2 - 6x ≥ 0
x(x-6) ≥ 0
x ≥ 0 v x-6 ≥ 0
x ≥ 6
x∈<6, +∞)
4 lut 13:41
d: x2 -6x>0 a to zwyczajna nieróność kwadratowa czyli x∈(-∞,0)u(6,+∞)
4 lut 13:42
d: poli dobrze wyliczył ale tam jest alternatywa nie koniunkcja dlatego rozwiazanie jest
przedziałem
4 lut 13:43
Amelia w potrzasku: to nie jest całe zadenie do tego jest jescze kilka innych działań, alke tylko tego nie
wiediałam
4 lut 13:48
Amelia w potrzasku: a z tym zadaniem ? Bo tu taj mam wykazac, ze funkcja nie ma miejsc zeorwych. jest tak :
x2 - 4x +4
f(x) = ---------------
x2 +x - 6
wiem, ze najpierw musze wyznaczyć dziedzinę a dziedzina to {-3,2}
i z licznika mam wyliczyć miejsca zerwoe tylko delta wychodzi mi 32 ... wiec
pierwiastaka nie ma a i na tym konczyło by sie to zadanie ?
4 lut 13:57
d: pierwiastek jest i delta wychodzi 4√2
4 lut 14:00
d: co daje, że x1 = 2+√2 i x2 =2-√2
4 lut 14:02
d: jesli chodzi o dziedzine to x musi byc różny od -3, i x rózny od 2
4 lut 14:09
Amelia w potrzasku: kurde a w odpowiedziach jest samo 2
4 lut 14:13
d: nie moze byc 2 bo gdyby to była 2 to w mianowniku było by 0 wiec "absurd" matematyczny
4 lut 14:15
Amelia w potrzasku: dobra tamto to sama rokminie albo zapytam sie korepetytorki ...
a to zadanie ... ?
Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x) = (|2m-1| - 2) x2 - (m-1) x +10 ma wartość
największą. Dla jakiej wartości m funkcja jest funkcją liniową ?
4 lut 14:18
sigma:
x2 - 4x + 4 = (x - 2)2
x2 + x - 6 = (x - 2)(x + 3)
Dziedzina: x ∈ R - {2, -3) znaczek∈ oznacza "należy"
licznik skraca się z mianownikiem.
x - 2
f(x) = ------------ miejsce zerowe f(x) = 0 to x - 2 = 0 to x = 2
x + 3
4 lut 14:20
4 lut 14:22
sigma:
Ale liczba 2 nie należy do dziedziny, więc brak miejsc zerowych
4 lut 14:25
Amelia w potrzasku: o widzisz ... ^^
4 lut 14:25
Eta:
Witam!
2/ ta funkcja jest liniowa gdy współczynnik przy x2 jest = 0
czyli gdy I 2m -1I - 2 =0 <=> I 2m -1I = 2
<=> 2m -1 = 2 lub 2m -1 = -2 <=> 2m= 3 lub 2m = -1 <=>
m= 3/2 lub m= -1/2 to już odp dla f, liniowej!
1/ wartość największa dla f. kwadratowej jest dla xw= -b/2a
gdzie a<0 --- bo ramiona paraboli musza byc skierowane do dołu!
bo gdyby a>0 to ramiona do góry i wtedy minimum
czyli masz już w-ki dla tego podpunktu:
1)w-k a <0
czyli
I 2m - 1I -2 <0 <=> I2m -1 I < 2 <=>
2m -1 <2 i 2m -1 > -2
2m < 3 i 2m > -1
m< 3/2 i m > -1/2
cz. wspólna to m€ ( -1/2, 3/2)
widzę ,że nie masz pytania by obliczyć te wartośc największą więc to tyle!
4 lut 14:30
Amelia w potrzasku: kurcze same geniusze tu taj są ... ^^ Sorki, że waste wykorzystuje, ale korepetytorka
zadała mi strasznie duzo zadań na ferie i wszystkie juz zrobiłam, oprócz nie których.
Pierwiastkiem wielomianu W(x) = x3 - mx2 + 5 jest liczba (-1). Sprawdź istnienie innych
pierwiastków i rozłóż wielomian na czynniki stopnia mozliwie najniższego.
4 lut 14:48
poli: nie wiem czy dobrze, coś dziwnie przy końcu wyszło
najpierw obliczamy ile wynosi m
W(-1) = 0
0 = (-1)3 -m(-1)2 +5
0 = -1 -m +5
m =4
W(x) = x3 - 4x2 +5
Dalej z Hornera
1 -4 0 5
-1 5 -5 -1
--------------------------
1 -5 5 =
x2 - 5x + 5 = 0
Δ= 25 -20 = 5
√Δ=√5
x1 = 5-√5 x2= 5+√5
---------- ----------
2 2
W(x) = (x+1) (-5+√5) (-5-√5)
--------- --------
2 2
4 lut 15:23
poli: a co do tego pierwszego zadania, to może i miałam źle, ale i tak mi coś się nie zgada
przecież pod pierwiastkiem nie może być liczba ujemna więc skąd przedział (-∞,0)?
4 lut 15:28
Amelia w potrzasku: Wymień elementy zbioru
A={ x:4cos2x- 1= 0 /\ x należy [0,2π] /\ x>π}
4 lut 15:50
Amelia w potrzasku: to pierwsze zadanie nie jest całe tam jest pare jeszcze innych działań wiec dziedzina i
tak bedzie inna
4 lut 15:55
marta: x2 = 20 − 4 x11/2
19 lut 12:06
marta: jak wyznaczyć x2
19 lut 12:07
daras: toć przeciez masz wyznaczone tylko podstaw x
1
19 lut 14:10