granica
Madzia: obliczyc granice w 0+ xsin2x
8 lut 15:46
Trivial:
| | sin2x | |
limx→0+ xsin2x = lim esin2x*lnx = lim exp(2x* |
| *lnx) = |
| | 2x | |
| | lnx | | | |
= lim exp( |
| ) = H = lim exp ( |
| ) = lim e−2x = e. |
| | | | | |
8 lut 15:59
Trivial: =
1
8 lut 15:59
Madzia: niestety mam obliczyc ta granice bez hospitala
8 lut 16:13
Trivial:
limx→0+ xsin2x = lim x2x = lim x1/x * 2x2 = lim (x1/x)2x2 = [10] = 1.
8 lut 16:32
Trivial: Ale sposobu pewny nie jestem.
8 lut 16:33
Madzia: dzieki
8 lut 16:34
Madzia: ale dla czego z (x1/x2x2 nagle zrobilo sie 10 ?
8 lut 16:38