Wyznacz min, max i monotoniczność funkcji
Blokator: Zablokowalo mnie zadanie w którym mam obliczyc max i min funkcji oraz opisać jej
monotoniczność.
f(x)=ln(x
3−2x
2+x)
obliczam pochodną która wychodzi mi :
i tu nie wiem jak obliczyć Δ ?
8 lut 15:22
Blokator: nikt nie potrafi mi pomóc ?
8 lut 15:39
Jacek:
Jeśli masz kłopoty z deltą to jak skończyłeś szkołę średnią? Δ = b2 − 4ac
8 lut 15:41
Blokator: sam wzór znam, tyle, że nie wiem czy liczyć z mianownika czy z licznika ?
8 lut 15:42
Jacek:
i tu i tu
8 lut 15:44
Blokator: skoro tak mowisz, sprobuje
8 lut 15:45
Blokator: wyszly mi wyniki:
| | 1 | | 1 | |
f(max)=f( |
| ) = ... = ln( |
| )
|
| | 8 | | 8 | |
f(min)=f(1) = .... = ln (0)
dobrze ?
8 lut 15:59
Blokator: chciałem dodać, że w mianowniku pochodnej jest czeski błąd, + zaminił się z −
8 lut 16:01
Bogdan:
Podaj końcowy zapis pochodnej
8 lut 16:15
8 lut 16:19
Blokator: z licznika Δ=2 z mianownika Δ=0
8 lut 16:20
Bogdan:
1. Określ dziedzinę funkcji.
2. Podaj pochodną, w której w liczniku i w mianowniku są wielomiany zapisane w poztaci
iloczynowej.
8 lut 16:29
Blokator: nie mam innego pomysłu ....
8 lut 16:40
Blokator: zamiast 0 w mianowniku 1 i cały nawias do kwadratu
8 lut 16:41
Bogdan:
| | 1 | |
Licznik: 3x2 − 4x + 1 = 3(x − |
| )(x − 1) |
| | 3 | |
Mianownik: x
3 − 2x
2 + x = x(x
2 − 2x + 1) = x(x − 1)
2
| | | | | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | x(x − 1)2 | | x(x − 1) | |
Podaj dziedzinę funkcji.
8 lut 16:47
Blokator: x≠0 i x≠1
8 lut 16:53
Bogdan:
To jest dziedzina pochodnej, nie funkcji. Podaj dziedzinę funkcji.
8 lut 17:05
Bogdan:
Znowu się zablokowałeś?
8 lut 17:21
Blokator: no jakbym do tego nie podszedł, nie umiem ...
8 lut 23:02