granica funkcji
axel: lim (1 + sinπx)ctgπx
x→1
8 lut 15:06
papa: chyba coś z e pokombinować trzeba, albo Hospitalem.
8 lut 15:29
axel: mógłby mi ktoś to rozpisać

na te 2 sposoby

w odpowiedzi jest e
−1
8 lut 15:35
Trivial:
limx→1(1 + sinπx)ctgπx = limx→1 exp(sinπx*ctgπx) = limx→1 exp(cosπx) = e−1.
8 lut 15:35
axel: limx→1 exp(sinπx*ctgπx)
możesz mi wyjaśnić skąd to przekształcenie

jest na to jakiś wzór czy jak
8 lut 16:53
Trivial:
Jest wzór:
limf(x)→0 (1 + f(x))g(x) = lim ef(x)*g(x)
Zauważ, że f(x) = sinπx, a x → 1, czyli f(x) → 0.
8 lut 17:20
axel: dzięki wielkie już rozumiem.
a skąd bierzesz te wszystkie wzory

Przydało by mi się takie źródło.
Dzięki wielkie jeszcze raz.
8 lut 17:36
Trivial: Nie wiem, po prostu pamiętam z zajęć.
8 lut 17:37
axel: to dobrą szkołę kończysz bądź skończyłeś.
Chciałbym mieć Twoje notatki
8 lut 17:46