Pochodna c.d.
Konik_90: Czy dobrze to rozpisałem?
| | (x3+2x)3 | |
h(x)= |
| |
| | (x2−2x+2)4 | |
f=(x
3+2x)
3 f'=3(x
3+2x)
2*(3x
2+2)*2
g=(x
2−2x+2)
4 g'=4(x
2−2x+2)
3*(2x−2)*(−2)
| | (x3+2x)3 | |
h(x)= |
| |
| | (x2−2x+2)4 | |
| | 6(x3+2x)2*(3x2+2)*(x2−2x+2)4−(x3+2x)3*[−8(x2−2x+2)3]*2x−2 | |
h'(x)= |
| |
| | [(x2−2x+2)4]2 | |
8 lut 15:01
Konik_90: Na początku próbowałem to zrobić tak:
| | (x3+2x)3 | | y3 | |
h(x)= |
| = |
| |
| | (x2−2x+2)4 | | z4 | |
dla y=x
3+2x y'=3x
2+2
dla z=x
2−2x+2 z'=2x−2
| | [(x3+2x)3]' | | (y3)' | | 3y2*y' | |
h'(x)= |
| = |
| = |
| = |
| | [(x2−2x+2)4]' | | (z4)' | | 4z3*z' | |
| | 3(x3+2x)2*3x2+2 | |
= |
| = |
| | 4(x2−2x+2)3*2x−2 | |
| | 9x2(x3+2x)2+2 | |
= |
| = |
| | 8x(x2−2x+2)3−2 | |
| | 9x3(x2+2)2+2 | |
= |
| |
| | 8x(x2−2x+2)3−2 | |
8 lut 15:11
jo: f'(x) = 3(x3+2x)2*(3x3+2) i tyle, bez 2 na końcu
Tak samo w g'(x). Spróbuj jeszcze raz z tymi poprawkami bo pochodną z ilorazu zapisaleś
poprawnie.
8 lut 15:14
Konik_90: Czyli to ma tak wyglądać?
| | 3(x3+2x)2*(3x2+2)*(x2−2x+2)4−(x3+2x)3*4(x2−2x+2)3*(2x−2) | |
h'(x)= |
| |
| | (x2−2x+2)8 | |
Czy tym drugim sposobem z y' i z' też można by było to rozwiązać?
8 lut 15:24
Konik_90: Cofam poprzednie pytanie bo już załapałem.
Mógłbyś mi napisać jak jeszcze uprościć to moje rozwiązanie? Wymnażać to ze wzorów ,,skrcónego
mnożenia"?
8 lut 15:43
Jacek:
trzeba wyłączyc przed nawias wszystko co się da,
8 lut 15:51
Konik_90: Cholerka nie mam pomysłu jak to dalej zrobić
8 lut 16:20
Konik_90: ,,Wyłączyć prze nawias to co się da" ale co ja tu mogę wyłączyć przed nawias?
8 lut 16:35
jo: Mogłabym napisać

W liczniku wyciągnij przed nawias wyrażenie znajdujące sie w mianowniku (do jak najwyższej
potęgi sie uda) aby później można było skrócić
8 lut 19:56