granica
lukas: Oblicz granice ciagu
an=(4n1+n)−n
bn=(n1+n)−4n
cn=(n1+4n)−n
8 lut 15:01
lukas: nikt nie wie jak ?
8 lut 15:20
Trivial:
a) 0
b) e4
c) ∞.
8 lut 15:21
Trivial:
Pierwszy i ostatni przykład oblicza się od razu, przez podstawienie, drugi zaś np. tak:
| | −1 | | 4n | |
lim bn = lim (1 + |
| )−4n = lim exp( |
| ) = e4. |
| | 1+n | | 1+n | |
8 lut 15:25
roo: co to jest lim exp

?
8 lut 15:35
Trivial: to jest e do potęgi ..., tylko tutaj się rozwala strasznie więc używam exp(...)
8 lut 15:37
lukas: ok dzieki
8 lut 15:37
hula: a czemu pierwszy i ostatni przykład liczą się od razu

podstawiając za n
∞ jakoś dziwnie
wychodzi.
8 lut 16:49