Rozwiąż nierówność logarytmiczną:
Anka: Rozwiąż nierówność logarytmiczną:
log2(x-5)+log2(2-x)<1
4 lut 12:49
Lena: założenia: x-5>0 2-x>0
x>5 x<2
log2(x-5)+log2(2-x)<log2(2)
log2(-x2+7x-10)<log2(2)
-x2+7x-10-2<0
Δ=49-48=1
x=4 lub x=3
odp. xe(-∞,2)u(5,∞)
4 lut 13:13
dormat : jak mniemam log o podstawie 2

?
a zatem otrzymamy takie równanie do rozwiązania:
log
2 ((x-5)*(2-x))< log
2 2
nastepnie możemy albo bez zadnej straty na ogóle opuscić log albo podnieść obie strony
nieówności do potęgi 2
() wtedy otrzymamy, że:
2
log
2((5-x)*(2-x))< 2
log
2 2 zgodnie ze wzorem mamy ze
(5-x)(2-x)< 2 dalej
-x
2 +7x-10<2
x
2-7x+12>0
rozwiązujemy nierówność kwadratową i mamy ze (x-3)(x-4)>0 a zatem x∈(-
∞,3) u (4,+
∞)
mam nadzieje ze dobrze
4 lut 13:20
dormat : pamiętając o dziedzinie x<2 i x>5 to rozwiazanie x∈(-∞,2) u (5,+∞)
4 lut 13:21
Anka: dzieki
4 lut 14:03
Hujwamwdupy:
6 lut 09:08
Daria: log2 x } log4 3
28 paź 21:04
janek191:
log2 x > log4 3 ?
29 paź 11:25