źródło zadania.
roo: Zbadaj ciągłośc funkcji .Prosze o pomoc bo już sie pogubiłam w tym zadaniu .
calin: Zbadaj ciągłość funkcji
f(x) 2√x 0<=x<=1
4−2x 1<x<2,5
2x−7 2,5<=x< + nieskończoność
28 gru 12:19
MOGE PROSIĆ O ŹRÓDŁO TEGO ZADNIA

ZBIÓR CZY LINK

?
BYŁBYM BARDZO WDZIĘCZNY. POZDRAWIAM
Jack: jakie punkty są dla Ciebie podejrzane?
28 gru 12:21
calin: no myślę , że 1 i 2,5
28 gru 12:24
Jack: ok, zacznij od 1. Zbadaj granice z obu stron w tym punkcie.
28 gru 12:25
calin: Zbadałam i mi wyszło tak , że f(1)=2 co sie równa granicy prawo i lewostronnej w tym
punkcie , następnie wyliczyłam f(2,5)= −2 granica lewostronna w punkcie 2,5 = −1 , a
prawostronna −2 i szczerze mówiąc nie wiem jakie z tego wnioski czy ta funkcja jest w końcu
ciągła czy nie ?
28 gru 12:28
Jack: no wlasnie w xo=2,5 pojawia się problem, bo granice obustronne nie są sobie równe. Czyli
funkcja w tym punkcie nie jest ciagła.
28 gru 12:33
calin: W ogóle to ja mam kilka pytań do tego zadania : 1) jeżeli liczę granice w punkcie 1 to
biorę pod uwagę 2√x i 4−2x tak ? a jeżeli liczę w punkcie 2,5 to biorę pod uwagę 4−2x i 2x−7 ?
2) Funkcja byłaby ciągła gdyby była ciągła w punkcie 1 i 2,5 ? 3) W takim razie można
powiedzieć ,że ta funkcja jest ciągła w punkcie 1 i prawostronnie ciagła w punkcie 2,5 ?
Ponadto w punkcie 2,5 jest nieciągłość 1go rodzaju ?
28 gru 12:38
Jack: 1. tak, bo x dąży do 1 (czy 2,5) przez wartości mniejsze bądź większe i dlatego
korzystasz z dwóch wzorów 2. nie, trzeba by jeszcze sprawdzić wartość funkcji w punkcie.
Funkcja jest ciagła gdy granica obustronne są sobie równe i wartość w punkcie też ma tę samą
wartość (ale wyszłoby że byłaby ciągła). Ogólnie funkcja była by ciagła, gdyby w każym punkcie
była ciagła. Nasze podejrzenia wzbudza punkt 1 i 2,5 dlatego nimi się zajmujemy. 3. tak, można
tak powiedzieć o prawostronnej ciagłości. Tak, sa to nieciągłości 1. rodzaju (bo granice
wyszły skończone).
28 gru 12:45
calin: A mógłbyś mi jeszcze wyjaśnić czym się różni ciągłość funkcji w punkcie , a czym
'zwykła' ciągłość ? Bo rozwiązywałam zadania i w dwóch przypadkach wyszło mi , ze funkcje sa
ciągłe ale w odp było , że jedna z ich jest ciągła w punkcie . Od czego to zależy ?
28 gru 12:49
Jack: Właściwie tylko tym, że raz mówimy o ciągłości w punkcie gdy odpowiednie granice i
wartość funkcji w tym punkcie są sobie równe, a o ciągłości w zbiorze gdy dla każdego punktu
tego zbioru zachodzi powyższy warunek. TO są bardzo podobne pojęcia, jak widzisz. Nic
wielkiego się tu nie dzieje. Odpowiedź którą przeczytałaś w odp. wzięła się pewnie z pytania w
treści zadania ("Zbadaj ciagłość w punkcie ...." albo "Zbadaj ciągłość funkcji").
28 gru 12:57
calin: No tak .. dzięki wielkie za pomoc emotka
28 gru 13:04
Jack: emotka
28 gru 13:08
roo: Witam. Calin mógłbyś/mogłabyś podać źródło tego zadania Link, czy zbiór. Byłbym bardzo
wdzięczny. Pozdrawiam.