Wykaż, że ciąg jest ciągiem stałym.
Mendoza:
Wykaż, że ciąg ( an ) określony wzorem an = (−1)n + (−1)n+1 jest stały
8 lut 14:36
Mendoza: Doszedłem do an+a − an = 0
(−1)n+2 − (−1)n = 0 I nie wiem co dalej z tym zrobić. Mam / n√?
Jeżeli tak to: (−1)2 − (−1) = 0 ale coś tu nie gra. Bo 1 +1 ≠ 0
8 lut 14:41
Mendoza: Doszedłem do an+1 − an = 0
(−1)n+2 − (−1)n = 0 I nie wiem co dalej z tym zrobić. Mam / n√?
Jeżeli tak to: (−1)2 − (−1) = 0 ale coś tu nie gra. Bo 1 +1 ≠ 0
8 lut 14:41
Basia:
1. n=2k ⇒ n+1 = 2k+1 ⇒ an = (−1)2k+(−1)2k+1 = 1−1=0
2. n = 2k−1 to już rozważ sam
8 lut 14:42
Mendoza: n = 2k−1
(−1)2k−1 + (−1)2k = 0
−1 + 1 = 0
8 lut 15:18
y: ∫≥∊ΩΔπδγ≠↘
8 lut 17:09
Bogdan:
an = (−1)n + (−1)n+1 = (−1)n + (−1)n*(−1) = (−1)n − (−1)n = 0
8 lut 17:30