Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P.
Anka: Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P.
x2
f(x)= ----- P(1, 0.5)
x+1
4 lut 12:45
kasiek: f'(x)=(2x-x-1)/(x+1)2=(x-1)/(x+1)2
f'(1)=0
f(1)=1/2
y=ax+b
a=f"(1)=0
y=0+b i podstaw punkt P
0.5=b
więc styczna to:
y=0.5
4 lut 13:24
d: zgodnie ze wzorem: y-f(x0)=f'(x0)(x-x0) mamy
x0 =1, f(x0) =0,5
f'(x) =(2x*(x+1)-x2))/(x+1)2 a wiec f'(1) =3/4
a zatem y-1/2 = 3/4 (x-1) a stąd y=3/4x-1/4
4 lut 13:34
Anka: juz nic z tego nie rozumiem

ktore rozwiązanie jest prawidłowe?
4 lut 13:59
d: jak na mój gust kasiek pomylił sie w liczeniu pochodnej, sprawdz sobie wzór a sama
dojdziesz do niego, a przeze mnie podany sam wzór na styczna jest jak najbardziej
poparwny ( a same liczbowe wymniki mozesz sprawdzic)
4 lut 14:08