Dobrać stałe a,b aby funkcja była ciągła
Ciemny_pitagoras: Dobrać stałe a,b należące do R, tak aby funkcja
f(x) dana równaniami =
√|x| dla x ∊(−∞,−1)
ln(x+b) dla x∊[2,+∞)
była ciągła na R. Narysować wykres otrzymanej funkcji.
Basia:
ma "szansę" nie być ciągła tylko dla x
1= −1 i x
2=2
policz lim
x→ −1− f(x) = lim
x→ −1− √|x|
| | πx | |
i limx→ −1+ f(x) = limx→ −1+ a*sin |
| |
| | 2 | |
aby była ciągła w x
1= −1 te granice muszą być równe
z tego dostaniesz
a
| | πx | |
policz limx→ 2− f(x) = limx→ 2− a*sin |
| |
| | 2 | |
(za a podstaw już to co wyszło z poprzedniego)
i lim
x→ 2+ f(x) = lim
x→ 2+ ln(x+b)
aby była ciągła w x
2= 2 te granice muszą być równe
z tego dostaniesz
b