matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wymierne
majka:
zad.1 Wyznacz dziedzinę wyrażenia wymiernego i uprość je.
−13x
3
3x
3
+x
2
zad.2 Zapisz konieczne założenia i rozszerz wyrażenia wymierne,tak aby zachodziła równość:
2x−7
a)
=
x
3xy
x
b)
=
5x−3
25x
2
−9
8 lut 13:20
kachamacha:
1.
13x
2
13
=
x
2
(3x+1)
3x+1
1
D: x∊R−{0,−
}
3
8 lut 13:23
kachamacha:
2.
2x−7
3y(2x−7)
6xy−21y
a)
=
=
x
3xy
3xy
x
x(5x+3)
5x
2
+3x
b)
=
=
5x−3
5x−3
5x−3
8 lut 13:28
kachamacha:
oczywiscie w b) mianowniku musi być wszędzie 25x
2
−9
8 lut 13:29