Uzasadnij!
Wydi: Uzasadnij że podane niżej wyrażenie przedstawia liczbę naturalną:
I 2 I
Ix-2I-4I * Ix-2I+4I * I----------------I ->cały ułamek wartość bezwzględna
I x2-4x-12 I
4 lut 12:45
Eta:
Witam! po pierwsze założenie x2 - 4x - 12 ≠0
to x1≠6 x2 ≠ -2 ( oblicz deltę i takie x1 i x2 otrzymasz)
teraz : I aI *Ib I = I a*bI oraz IaI / Ib I = I a /b I
czyli
2*I( I x-2I - 4 )* ( I x-2 I +4) I
-----------------------------------
I x2 - 4x - 12 I
w liczniku
2 I I x-2I 2 - 16 I ze wzoru a2 - b2 = (a-b) (a +b)
I aI 2 = a2 czyli
licznik taki : 2*I (x -2)2 - 16 I = 2 * I x2 - 4x +4 - 16 I=
= 2 * I x2 - 4x - 12 I
licznik i mianownik taki sam więc skracamy przy w/w założeniu!
więc wartość tego ułamka = 2 -- czyli jest to liczba naturalna!
pamiętaj że przy założeniu x≠6 i x≠ - 2 to tyle!
4 lut 14:10
Wydi: Dzięki Eta! Wyrazy uznania...
4 lut 15:10
Eta: 
Ok! polecam sie na przyszłość
4 lut 16:12