Prosta l przechodzi przez punkt...
vivek: prosta l przechodzi przez punkt P=(1,2,3) i jest prostopadła do płaszczyzny pi:3x−2y+z+12=0.
Wyznaczyć współrzędne punktu przecięcia prostej l z płaszczyzną pi
AS:
Równanie prostej prostopadłej do płaszczyzny danej i przechodzącej
przez punkt P
| x − 1 | | y − 2 | | z − 3 | |
| = |
| = |
| = t |
| 3 | | −2 | | 1 | |
a w postaci parametrycznej
x = 1 + 3*t , y = 2 − 2*t , z = 3 + t
Wstawiam do równania płaszczyzny by znaleźć t
3*(1 + 3*t) − 2*(2 − 2*t) + 3 + t + 12 = 0 => t = −1
Współrzędne szukanego punktu
x = 1 + 3*(−1) = −2 , y = 2 − 2*(−1) = 3 , z = 3 − 1 = 2
P(−2,4,2)