pochodna pomocy
janek: Pochdna z : f(x) = sin
4 (5x) − 3sin6xcos7x =
8 lut 11:29
janek: może ktoś pomoc jak to podzielić
8 lut 11:38
janek: ktos kto ogrania pochodne , prosze o pomoc
8 lut 11:57
janek: Ktoś ogarniety ? JO ty to rozumiesz pomoz cos
8 lut 12:22
janek:
8 lut 12:22
kachamacha: już pomagam
8 lut 12:57
kachamacha: f'=4sin(5x)*cos(5x)*5−3[(sin6x)'cos7x+sin6x(cos7x)']=
=4sin(5x)*cos(5x)*5−3[cos(6x)*6cos(7x)−sin(6x)sin(7x)*7]=
tak wystarczy? reszta to już kwestia uporządkowania
8 lut 13:01
janek: mozesz podac wynik koncowy
8 lut 13:09
kachamacha: =20sin(5x)cos(5x)−18cos(6x)cos(7x)+21sin(6x)sin(7x)=
=10sin(10x)−18cos(6x)cos(7x)+21sin(6x)sin(7x) może tak zostać
8 lut 13:13
janek: nie rozumiem twojego zpaisu

ja to widze tak : ( a)' − (b)' * (c) 'gdzie a to sin4 (5x) b to
3sin6x a c to cos7x
8 lut 13:15
kachamacha: to nie jest tak
a' OK ale potem korzystasz z pochodnej iloczynu b'c+bc'
8 lut 13:16
janek: mogla bys mi dac swoj numer gg emial albo cos i wyslac zdjecie jak po kolei to liczysz

chodzi mi o poczatkowy rozklad na mniejsze pochodne
8 lut 13:17
janek: czyli policzyc pochodna z a pozniej odjąc to co wyjdzie z pochodnej iloczynu b i c ?
8 lut 13:18
kachamacha: kachamacha12@wp.pl
ale to na przyszłość −na razie na kompie jestem z doskoku
8 lut 13:19
kachamacha: możesz tak liczyc−stopniowo,tak jak piszesz
8 lut 13:20
janek: sin
4*(5x) = jak jest do potegi 4 to = 4sin5x
3 * 5 * 4cos(5x)
3 * 5

?
8 lut 13:22
janek: jesli masz chwilke czasu to chialbym zebys mi pomogla oglnie w pochodnych bo mam problemy z ty
w takich wlasnie jak to zapisywac ...
8 lut 13:24
jo: W wyniku na początku potęga ma być 20sin3(5x)cos(5x)−...
8 lut 13:37
jo: (sin4(5x))' = 4sin3(5x) * (sin(5x))' = 4sin3(5x) * (cos(5x) * (5x)') =
= 4sin3(5x) * cos(5x) * 5
8 lut 13:40
janek: wyszlo mi
20sin
3(5x)*cos(5x)−36cos
2 42x−21sin
2 42x
jak mam 36cos6x * cos7x to moge to tak = 36cos
242x

?
8 lut 13:53
jo: Ma wyjść tak jak kachamacha napisała tylko na początku tak jak masz 20sin3...
8 lut 13:59
jo: To jeszcze raz z tą druga częścią:
−3((sin(6x))' * cos(7x) + sin(6x) * (cos(7x))') = ... spróbuj dalej
8 lut 14:02
janek: f(x) = sin
4 (5x) − 3sin6xcos7x = (sin
4 (5x) − 3sin6xcos7x )' = [sin
4 (5x)]' −
(3sin6xcos7x)' =
=4sin
3(5x) * cos(5x) * 5 − (3sin6xcos7x)' = 20sin
3 (5x)cos(5x) − [3(sin6x)' *cos7x + 3sin6x
*(cos7x)']
= 20sin
3 (5x)cos(5x) − [(3cos6x * 6) 8 cos7x + 3sin6x * (−sin7x )*(7)]
= 20sin
3 (5x)cos(5x) − 18cos6x*cos7x + 21sin6x(−sin7x)
czy tak
8 lut 14:22
jo: 20sin3(5x)cos(5x)−[18cos(6x)cos(7x) + (−21sin(6x)sin(7x))] =
= 20sin3(5x)cos(5x) − 18cos(6x)cos(7x) + 21sin(6x)sin(7x)
Znaku nie uwzględnileś tylko, a tak ogólnie to jest ok.
8 lut 14:30
janek: poprawka za tydzien a na pochodnych to ja leze jak na razie , jakies wskazowki jak sie tego
nauczyc

poradnik jakis ?
8 lut 14:34
jo: Hmmm... no ja raczej nie znam. Jedyne co robiłam to trochę różnorodnych przykładów rozwiązałam
i jak ze wszystkim bywa, dzięki praktyce sporo się można nauczyć
8 lut 15:01
janek: dobra tak zrobie musze wprawy nabrac i tyle . dzieki za pomoc
8 lut 15:04
jo: Proszę
8 lut 20:04