obliczyć pochodne funkcji
vivek: Obliczyć pochodne funkcji
a) f(x)=x
√1−x2+arcsinx
| | xcosx−sinx | |
b) g(x)= |
| |
| | xsinx+cosx | |
8 lut 11:28
think: b) możesz sam zrobić, korzystasz tam ze wzoru na pochodną ilorazu i iloczynu, reszta jest
noralna. Nie ma tam zawiłości w postaci pochodnych wewnętrznych...
a) [x
√1 − x2 + arcsinx]' = [x
√1 − x2]' + [arcsinx]' = [x]'*
√1 − x2 + x*[
√1 − x2]' +
[arcsinx]' = ...
| | 1 | | −2x | | −x | |
[√1 − x2]' = |
| *[1 − x2]' = |
| = |
| |
| | 2√1 − x2 | | 2√1 − x2 | | √1 − x2 | |
8 lut 12:54
think: resztę możesz sam policzyć
8 lut 12:54