odwrotność pierwiastków
Kris_garg: witam: Dla jakich p suma odwrotności pierwiastków równania p(x=1)2 / 2(x2-1)+x = 1
należy do przedziału <-1,1> ? zał. delta > 0 x2 +x1 / x1 * x2 nalezy do <-1,1>
4 lut 11:56
poli: hej, czy w tym pierwszym nawiasie nie powinno być x+1, a nie x=1 ?
4 lut 12:39
Kris_garg: tak + shift nie zadzialal
4 lut 13:25
Kris_garg: wiesz jak to zadanie pokonać ?
4 lut 13:26
Eta: Witam!
Możesz napisać porządnie to równanie?
4 lut 13:45
Eta: czy takie?
p(x+1)2 p(x+1)2
----------- +x = 1 czy tak ------------------ = 1
2(x-1)2 2(x -1)2 +x
4 lut 13:48
Kris_garg: Jeszcze inne : (to jest to co napislaem tylko zamiast = mial byc +
p(x+1)2
----------- = 1 TAKIE !
2(x2-1) +x
4 lut 18:36
Eta: No czyly tak jak napisałm w mojej drugiej wersji tak?
Potwierdź jeszcze raz Bo to wazne!
4 lut 18:48
Eta: Czekam! ..........
4 lut 18:52
Eta: iiiiiii .......... czkam
4 lut 19:18
Eta: A tu nic!....... dalej czekam
4 lut 19:19
Kris_garg: No nie tak, przecież (x -1)
2 różni się chyba od (x
2-1)

ma byc tak:
p(x+1)
2
----------- = 1 MA BYĆ TAK !
2(x
2-1) +x
5 lut 11:39
Bogdan:
założenie: 2(x2 - 1) + x ≠ 0
Kolejno przekształcając otrzymujemy:
p(x + 1)2 = 2(x2 - 1) + x
px2 + 2px + p - 2x2 + 2 - x = 0
(p - 2)x2 + (2p - 1)x + (p + 2) = 0
a = p - 2, b = 2p - 1, c = p + 2
Warunek:
-1 < 1/x1 + 1/x2 < 1
-1 < (x1 + x2) / x1*x2 < 1
Korzystając z wzorów Viety:
-1 < (-b/a) / (c/a) < 1
-1 < -b / c < 1
należy więc rozwiązać następujące nierówności:
1. a ≠ 0
2. Δ > 0
3. 1 - b/c > 0
4. 1 + b/c > 0
Rozwiązaniem jest przedział będący przedziałem wspólnym dla wszystkich
tych nierówności.
5 lut 12:10
Kris_garg: dzieki za pomoc . mam pytanie co sie stalo z ta
p(x+1)
2
----------- =
1 jedynką

2(x
2-1) +x
5 lut 17:13
Eta:
Pomnożone tak; p(x+1)
2 = 1* 2(x
2 - 1) +x
czekałam wczoraj na Ciebie

i .....
5 lut 17:25
Kris_garg: Przepraszam Eta, lecz nie mialem czasu wczoraj zeby wrocic na forum, rzucilem tylko to
równanie na forum z nadzieją ze ktos pomoze mi je rozwiazac bo jakos nie potrafilem na
to wpasc

Nastepnym razem może ja bedę czekał na Ciebie... (niekonicznie w sprawie matematycznej

)
5 lut 17:50
Eta: 
OK
5 lut 18:06