BŁAGAM POMOCY
Michał: BŁAGAM POMOCY
Dana jest funkcja f(x)=12x2+x−4 a) naszkicuj wykres dla x nalezy <−6.4> b)podaj
najmniejsza i najwieksza wartosc <−6.4> c)podaj max. przedział w którym fx jest ujemne
8 lut 10:39
enson: oblicz wartości dla −6 i 4 podstawiaj ac je do rownania zamiast x. Potem oblicz współrzedne
wierzchołka ze wzorów i sprawdz czy należy on do przedziału <−6.4>. Spośrod tych 3 wybierz
najmniejsza i najkwieksza wartość. (jesli wierzcholek nie nalezy do tego przedzialu, to go nie
uwzgledniasz. sprawdz gdzie funkcja ma miejsca zerowe i nasrysuj parabole, w rozwiazaniu
uwzglednij tylko przedzial. na wykresie zobaczysz gdzie f. jest ujemna.
8 lut 10:53
Michał: znaczy mam najpierw podstawic −6 za x potem 4 , czy to zrobic ukladem rownan
8 lut 10:57
Michał: f(x)=12x2+x−4 tak wyglada ta funkcja tam się wkradły błędy ..
8 lut 10:59
enson: oblicz ile cio wychodzi jak wstawisz −6 zamist x i potem 4 zamiast x
8 lut 11:01
Michał: jak wstawilem −6 wyszlo 8 , −4 wyszlo 0 . co dalej
8 lut 11:05
enson: | | Δ | |
oblicz jeszcze ze wzorów wierzcholek.nie pamiertam dokladnie tych wzorkow bodajze |
| i |
| | 4a | |
| | −b | |
|
| i sprawdz dla jakiego iksa wystepuje. Jesli wyjdzie wierzcholek zawierajacy sie w |
| | 2a | |
przedxziale <−6;4> to mbedzie to wartosc najwieksza, a najmniejsza bedzie jedna z wartosci
ktora wyliczylkes, jesli bedzie spoza przedzialu to go nieuwzgledniasz i masz wartosci
najwieksze i najmnijesze te co wyliczyles.
8 lut 11:17
Michał: p=−1 q=−412
8 lut 11:23
Michał: czyli f(x) mniejsze od 0 dla x należacego do przedzialu (−4,2)

8 lut 11:25