Ostrokątny tójkąt ramiennny...
rudy102333: Ostrokątny trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB jest wpisany w okrąg o środku S,
przy czym kąt SAB ma miarę 40
D
.Oblicz miarę kąta CAB
rysunek mam wykonany wiec tylko obliczenia mi trzeba lub powiedziec z czego skozystac

thx za kazdą pomoc
8 lut 10:32
rudy102333: bo mysle ze to jest tak
SZUKANE: KAT ABC= α
DANE:
kąt SAB=40 WIEC kąt ABS=40
ABS= β i SAB=β (gdyz trójkąt jest równoramienny)
wiec
kąt ABC=2* kąt ABS dyz dwusieczna dzieli katy na połowy
Kąt ABC=2*40
kąt ABC=80
DOBRZE ROZWIĄZANE
8 lut 10:55
rudy102333: nikt nie sprawdzi ?
8 lut 11:29
Gareth07: jak dla mnie źle , moim zdaniem:
kąt SAB = 40
gdy narysujemy sobie rysunek, powstanie nam trójkąt ABS , gdzie dwa jego boki mają po 40, a
więc kąt ASB : 180 − 2*40 = 100 , a wiec z def : kąt środkowy jest 2x wiekszy od kąta
wpisanego opartym na tym samym łuku co kąt srodkowy , daje nam że kąt ACB = 50
a więc mozna ozaczyć nasz szukany kąt CAB jako 1/2α + 40
50+40+40 = 180
130 = 180
α=180−130
α=50
1/2α = 25
CAB = 25 + 40
CAB = 65
18 mar 21:18
Mila:

ΔABC jest ostrokątny
δ=180−(40+40)=100
∡ACB=50 jako wpisany oparty na tym samym łuku, co środkowy o mierze 100
0.
180−50=130
∡CAB=∡CBA=(130:2)=65
0.
18 mar 21:36
krystek:

[180−(130)]:2=x⇒x=25
18 mar 21:41