wilomiany
kinia: dane sa wielomiany P(x)=x2-x i W(x)=2x4-x3+1
a)wyznacz wielomian Q(x)=W(x)-2[P(x)]2 i przedstaw go w postaci uporządkowanej
b)podaj stopień wielomianu Q(x)
c)wypisz współczynniki wielomianu Q(x)
4 lut 09:55
kinia: ale jestecie chce tylko pomocy bo nie rozumiem wielomianów
4 lut 10:09
kinia: basia pomoz mi rozwiazac to zadanie prosze
4 lut 10:30
poli: to będzie tak:
a) na początek podstawiasz Q(x)= (2x4 -x3 +1) -2(x2 - x)2
dalej korzystasz ze wzoru skróconego mnożenia Q(x)= 2x4 -x3 +1 -2(x4 - 2x3 +x2)
i dalej masz Q(x)= 2x4 -x3 +1 -2x4 +4x3 -2x2
porządkujesz, Q(x)= -3x3 -2x2 +1
b) najwyższą potęgą tego wielomianu jest 3, więc wielomian jest trzeciego stopnia
4 lut 11:34
kinia: a wspolczynniki jakie sa
4 lut 14:06
Eta: Witam Kinia!
Dobrze Ci poli podał(a) ale widze błąd!
Q(x) = 2x
4 - x
3 +1 -2( x
4 - 2x
3 +x
2) tu dobrze!
Q(x) = 2x
4 - x
3 +1 -2x
4 + 4x
3 - 2x
2 tu też dobrze!
Q(x) =
+3x3 - 2x
2 +1 - tu był bład!
więc Q(x) jest stopnia trzeciego ( bo to najwyższa potęga "x"
współczynniki to
3 , - 2 , 1 ---- wszystkie liczby przy x Wiesz już ?
4 lut 14:19