:): 1.
160 cm −−−−− 40075 km
1 cm −−−−− x km
x = {40075 * 1}{160} = 250,46875 km = 250468,75 m = 25046875 cm
25046875 cm w rzeczywistości = 1 cm na mapie
czyli masz skale 1:25 046 875
i teraz jeśli 1 cm to 2546875 cm w rzeczywistości to mamy zależność:
1 cm −−−−−− 2548675 cm
37 cm −−−−− x cm
x =
2548675 * 371 = 926734375 cm = 9267343,75 m = 9267,34375 km.
2.
skala mapy z afryką 1 : 10 000 000 czyli 1 cm − 10 000 000 cm w rzeczywistości. Tyle, że teraz
mamy doczynienia z jednostkami powierzchni (kwadratowymi). Ładnie jest to wytłumaczone tutaj
−−−>
http://geografia.na6.pl/skala-mapy-rozwiazywanie-zadan . Jak tam piszą:
1 cm
2 (na mapie) = 10 000 000 * 10 000 000 = 100 000 000 000 000 cm
2 ( w rzeczywistości).
√100 000 000 000 000 cm2 = 10 000 000 cm czyli:
100 000 000 000 000 cm
2 = 10000000 cm * 10000000 cm = 100 km * 100 km = 10000 km
2
czyli wyszło ze 1cm
2 (na mapie) = 100 km
2 (w rzeczywistości).
1 cm
2 −−−− 10000 km
2
x cm
2 −−−−− 30 000 000 km
2
x =
30 000 000 * 1 10000 = 300 cm
2 <−−− tyle na mapie zajmuje afryka
teraz europa.
1 cm
2 ( na mapie) = 1 000 000 cm * 1 000 000 cm = 10 km * 10 km = 100 km
2
1 cm
2 − 100 km
2
x cm
2 − 10 000 000 km
2
x=
10 000 000 * 1100 = 100 000 cm
2 <−−− tyle zajmuje Europa na tej 2 mapie
100 000300 =
10003 = 33
13
tylko teraz mi się wydaje, ze zadanie powinno być : Afryka na mapie w skali 1:10 000 000
zajmuje przestrzeń 33 i
13 mniejszą niż Europa na mapie w skali 1:1 000 000.
3.skala 1:30 000 000
1 cm
2 = 30 000 000cm * 30 000 000cm = 300km * 300km = 90 000 km
2.
powierzchnia Europy = 10 000 000 km
2
1 cm
2 = 90 000km
2
x cm
2 = 10 000 000 km
2
x =
10 000 000 * 190 000 = 111
19 cm
2
powierzchnia ziemi z wikipiedi = 510 072 000 km
2
czyli
111
19 cm
2 (na mapie, tej co nie znamy k) −−−− 510 072 000 km
2 (w rzeczywistości)
1 cm
2 −−−−−−−−−−−−−−−−−− x km
2
x =
510 072 000 * 1111,(1) = 4590648 km
2
1 cm
2 (na tej mapie) to 4 590 648 km
2 = 459064800000 cm * 459064800000 cm =
210740490599040000000000 cm
2 (w rzeczywistości).
1 cm
2 −−−−−> 210740490599040000000000 cm
2 (w rzeczywistości)
√1 cm2 −>
√210740490599040000000000 cm2
1 cm −> 459064800000 cm
czyli jest to skala: 1:459064800000. tak wyszło.
4.
1 cm −−−− 100 000 000 cm (w rzeczywistości)
x cm −−−− 637 824 000 cm (w rzeczywistości)
x =
637 824 000 * 1100 000 000 = 6,37824 cm
Odp. Długość promienia równikowego Ziemi, zobrazowanego w skali 1:100 000 000 wynosi 6,37824
cm.
5.
skala 1:250 000
1 cm
2 −−− 250 000 cm * 250 000 cm = 2,5km * 2.5km = 6,25 km
2 (w rzeczywistości)
x cm
2 −−− 10 000 000 km
2
x =
10 000 000 * 16,25 = 1 600 000 cm
2
1 600 000 cm
2 <−−− tyle zajmuje na tej mapie Europa
powierzchnia antarktydy to 13.3 jak podałaś mln km
2
1 km
2 = 10000000000cm
2
13 300 000 km
2 = 133 000 000 000 000 000 cm
2
133 000 000 000 000 0001 600 000 = 83125000000
Odp. Zmieści się 83125000000 razy w rzeczywistej powierzchni antarktydy.
coś na pewno pomyliłem z przekształcaniem, sprawdzaj sobie wszystko −−−−>
http://lwcad.republika.pl/jedn/jedn_polepow.htm