POMOCY PILNIE!
Konik_90: Może mi ktoś przejrzyście rozpisać ten przykład bo za cholere do końca nie mogę go skumać

y=cos
34t
wiem, że rozwiązanie jest takie
y'=3cos
24t*(−sin4t)*4=....
7 lut 23:49
Eta:
funkcja potrójnie złożona
y= u3 , u= cos z , z= 4t
y'= 3u2*u'*z'= 3cos24t * (−sin4t)*4
7 lut 23:57
think: u = 4t
s = cosu
b = s3
b' = [s3]' = 3s2*s' = 3s2[cosu]' = 3s2*(−sinu)*[u]' = 3s2*(−sinu)*[4t]' = 3s2*(−sinu)*4
teraz trzeba odwrócić podstawienie żeby wrócić do zmiennej t
3(cosu)2*(−sin4t)*4 = 3(cos4t)2*(−sin4t)*4 = −12cos2(4t)sin(4t)
7 lut 23:58
Eta:
= −6sin8t*cos4t
8 lut 00:01
Konik_90: Dzięki
8 lut 09:26