stereometria
calineczka: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna k tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o
mierze 45o. Wysokość sciany bocznej jest równa:
A) k
B) k √2
C) k √32
D) 2k √33
7 lut 23:06
Mendoza:
k − krawędź boczna
d − przekątna podstawy kwadratu
h − wysokość
a − długość krawędzi podstawy
l − wysokość ściany bocznej
| a√3 | |
l = |
| <−− ten wzór skądś znam. − Jest to wzór na wysokość trójkąta |
| 2 | |
równobocznego. Jeżeli tak, to trójkąt ABC jest równoboczny. Więc a = k.
Skoro a = k to wzór:
| a√3 | | k√3 | |
l = |
| można zamienić na l = |
| |
| 2 | | 2 | |
8 lut 03:38