Sprawdzenie wartosci bezwzględnej
GGG:
III x-1I+2I+3I=3
II x-1I+2I+3=3 lub II x-1I+2I+3=-3
II x-1I+2I=0 lub II x-1I+2I=-6
Ix-1I+2=0 lub Ix-1I+2=-6 lub Ix-1I+2=6
Ix-1I=-2 lub Ix-1I=-8 lub Ix-1I=4
x-1=-2 lub x-1=2 lub x-1=-8 lub x-1=8 lub x-1=4 lub x-1=-4
x=-1 lub x=3 lub x=-7 lub x=9 lub x=5 lub x=-3
x∈{ -7, -3, -1, 3, 5, 9)
Tylko chciałem się dowiedzieć czy o niczym nie zapominam w trakcie wypisywania i czy w
dobry sposób liczone.
4 lut 01:24
Basia:
metoda dobra ale rozwiązanie nie całkiem
||x-1|+2|+3 = 3 lub ||x-1|+2|+3 = -3
||x-1|+2| =0 lub ||x-1|+2| = -6 to jest niemożliwe bo |w |≥0 (zawsze)
|x-1|+2 = 0
|x-1| = -2 a to też jest niemożliwe
równanie nie ma rozwiązania
4 lut 02:30
sowa:
Niestety! ale równanie jest sprzeczne!
bo:
II x -1I +2I +3= 3 lub II x-1I +2I +3 = -3
II x-1I +2I =0 lub II x-1I +2I = - 6 --- to sprzeczne
pozostaje więc:
I x-1I +2 =0
I x -1I = -2 --- też sprzeczne
Odp: całe równanie jest sprzeczne czyli nie ma rozwiązań!
sprawdź dla tych x co podałeś(aś)
np x= -7 to L= III -7 -1I +2I +3I = II 8 +2I +3I = I 10 +3I = 13
czyli L≠P i jak sprawdzisz pozostałe ,to też L≠P
4 lut 02:38
sowa: Witam Basia!

Gdzie byłaś ? jak Cie nie było?
Pozdrówka!
4 lut 02:39
Basia:
Witam !
Najpierw jak wiesz sama chorowałam i odpuściłam sobie bo tak głupie błędy mi się
zdarzały, że czarna rozpacz. Teraz teściowa nam zachorowała i niestety wyglada to bardzo
poważnie. Latamy do szpitala, latamy po lekarzach a równocześnie korzystając z
nieobecności mamy próbujemy jej dom uporzadkować, bo chomik to jest przepotworny. Na
ogół po tym wszystkim lecę z nóg i myśleć zupełnie nie mam siły. Ot.................
4 lut 02:44
Basia:
Teraz też już idę spać. Oczy same mi się zamykają. Dobranoc
4 lut 02:50
sowa: To rzeczywiście kłopot!
Tak myślałam o Tobie, że coś niedobrego sie chyba dzieje!
Myślałam,ze może Ty po grypie jakieś poważne powikłania załapałaś ?
Cóż ?... współczuję Ci bardzo!
Choroby to niestety najgorsza rzecz ! Mam nadzieję ,że wszystko będzie dobrze!
Zyczę Ci tego z całego serca!
Trzymaj sie dzielnie! ... i uważaj też na Siebie,!
4 lut 02:54
Basia:
Dziękuję, dobranoc
4 lut 02:55