matematykaszkolna.pl
:) M4ciek: rysunekDany jest ostroslup prawidlowy trojkatny o wysokosci h i kacie nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy α.Przez krawedz podstawy i srodek rozlacznej z nia krawedzi bocznej ostroslupa poprowadzono plaszczyzne.Oblicz pole otrzymanego przekroju. Czy rysunek do tego zadania wyglada tak (pomijam niedociagniecia wynikajace z tego ,ze jeszcze nie umiem tu do konca rysowac np. katow) emotka
7 lut 22:26
think: tak rysunek prima sort emotka
7 lut 22:30
M4ciek: W takim razie pytam dalej think czy ∠BAD jest prosty Gdzie D to trzeci wierzcholek przekroju(zapomnialem dorysowac) emotka
7 lut 22:37
think: owszem, jest prosty.
7 lut 22:40
M4ciek: Czy dobrze mysle ,ze do policzenia przekroju potrzebny mi jest bok IBDI ? Nastepnie z Pitagorasa wylicze wysokosc przekroju i podstawie do wzoru na pole Δ
7 lut 22:42
think: no do pola potrzebna Ci wysokość Trójkąta BDC, jakim sposobem to już Twoja w tym głowaemotka
7 lut 22:44
M4ciek: No wysokosc trojkata BDC moge policzyc majac bok BD badz BC emotka A z kolei do tego boku BD mysle ,ze jest potrzebna krawedz boczna np. AS , w dobrym kierunku ide
7 lut 22:51
think: M4ciek to zadania pewnie można na kilka sposobów policzyć emotka policz jak uważasz i sprawdź wyniki, jeśli masz odpowiedziemotka uwierz że jeśli dobrze myślisz to będziesz miał dużo więcej satysfakcji z rozwiązania niż jeśli ja Ci powiem co masz robisz po kolei.emotka
7 lut 22:54
M4ciek: Nie chcialem zebys mi mowila co mam robic po kolei tylko czy dobrze kombinuje No ,ale masz racje wroce jutro i zobaczymy emotka
7 lut 22:56
think: okemotka
7 lut 22:58
think: M4ciunia... mea culpa, ADB nie jest kątem prostym... płaszczyzna przechodzi przez środek krawędzi bocznej, a wtedy kąt prosty jest tylko w trójkącie równobocznym, a o tym wiemy jedynie że jest równoramienny.
7 lut 23:21