trygonometria
ula: kolejny raz problem z zadaniem
a) 4sin2x+sin22x−3=0
b) cos3+sin2x−3cosx+2=0
7 lut 22:25
M4ciek:
a) sin22x = (2sinxcosx)2 = 4sin2xcos2x
b) 3cosx = 4cos3x − 3cosx
7 lut 22:29
Basia:
w tym (b) coś się nie zgadza
cos3x + 1−cos2x−3cosx+2=0
cos3x−cos2x−3cosx +3 =0
cos2x(cosx−1)−3(cosx−1)=0
(cosx−1)(cos2x−3)=0
(cosx−1)(cosx−√3)(cosx+√3)=0
7 lut 22:35
kachamacha: kwadrat uciekł
7 lut 22:36
ula: a tak przepraszam cos3x
7 lut 22:37
ula: co zrobic z tym cos2x w tym (a)?
7 lut 22:48
Basia:
cos2x = 1−sin2x
podstawić
7 lut 22:49