Robotnik przeciął blachę w kształcie trójkąta prostokątnego wzdłuż wysokości poprowadzonej z
wierzchołka kąta prostego na przeciwprostokątną, dzieląc ją na dwa trójkąty prostokątne.
Wspólna przyprostokątna powstałych trójkątów ma długość 1,2m , zaś drugie przyprostokątne
różnią się o 70cm. Oblicz powierzchnię kawałków blachy po rozcięciu.
1,2 jest wysokością trójkąta
przeciwprostokątna została przecięta na dwie części spodkiem wysokości: jeden z nich to x,
drugi x+0,7 (zamieniłam już na metry)
można zapisać,że
1,2 = √x(x+0,7)
i wszystko ładnie pięknie tylko na końcu zupełnie nie te wartości wychodzą co powinny
według mojego zbioru zadań ma wyjść 0,54m2 , 0,96m2
Proszę, pomóżcie
| −0,7−2,5 | ||
x1= | <0 odpada | |
| 2 |
| −0,7+2,5 | 1,8 | |||
x2 = | = | = 0,9 | ||
| 2 | 2 |
| 0,9*1,2 | ||
P1 = | =..... | |
| 2 |
| 1,6*1,2 | ||
P2 = | =.... | |
| 2 |