emi: BŁAGAM POMOCY
Oblicz liczbę punktów wspólnych okręgu o równaniu x2 + (y+4)2 = 9
z osiami układu współrzędnych
7 lut 21:29
Godzio:
Z osią OX : podstaw za y, 0 i oblicz x => punkt (x,0)
Z osią OY: podstaw za x, 0 i oblicz y => punkt (0,y)
7 lut 21:30
emi:
7 lut 21:30
emi: 5 wychodzi?
7 lut 21:34
Godzio:
maksymalnie może być 2 punkty x i 2 punkty y
7 lut 21:35
emi: dobra poddaje się nie porafie wyliczyc tego

trudno

wychodzi mi 5 x i 5 y
7 lut 21:38
Godzio:
y = 0
x2 + 16 = 9
x2 = −7 −− sprzeczność
x = 0
(y + 4)2 = 9
y + 4 = 3 lub y + 4 = −3
y = −1 lub y = −7
są 2 takie punkty (0,−1) i (0,−7)
7 lut 21:39
Eta:

Tego typu zadanie zamknięte , najprościej z rysunku
S(0, −4) r= 3
i wszystko jasne

odp: 2 punkty wspólne tylko z osią OY
7 lut 21:44
emi: tylko tyle?
7 lut 21:44
emi: dziękuję
7 lut 21:45
Eta:
7 lut 21:46