ciąg arytmetyczny
essh: ciag arytmetyczny

mam takie zadanie , nic wielkiego :
Oblicz wyraz pierwszy i roznice r ciagu arytmetycznego ( an) gdy:
f) a4:a6=−1 i a2*a8=−1 , po mojemu wyglada to tak:
(a
1+r)(a
1+7r)=−1
a
1+3r=−a
1−5r
a
12+8a
1r+7r
2=−1
a
1=−4r
a
12+8a
1r+7r
2+1=0
podstawiam a
1=−4r
16r
2−32r
2+7r
2+1=0
−9r
2=−1
r
2=
19 skąd mam:
r=
13 i a
1= −
49 lub r=−
13 i a
1=
43
z tym, że autor podaje że dobra jest tylko jedna wartosc ta z r=
13 i a
1=−
43
gdzie blad

7 lut 21:20
kachamacha: a jest jaks informacja jaki to ciąg? malejący rosnący?
7 lut 21:29
essh: nie ma nic wlasnie, wiec chyba powinny byc dwie opcje rozwiazania
7 lut 21:31
Basia:
masz dobrze; błąd jest w odpowiedziach
7 lut 22:16