trygonometria
ech: oblicz cos2α wiedzac ze tgα=4
7 lut 21:16
Eta:
sinα= 4cosα
sin
2 + cos
2α=1
16cos
2α+ cos
2α=1
| | 2 | |
cos2α= 2cos2α−1 = |
| −1=..............
|
| | 17 | |
7 lut 21:25
ech:

moge zadania robic w taki sposob?
z pitagorasa obliczam ze x=
√17
obliczam sin i cos i pod wzor cos2x=cos
2x−sin
2x?
7 lut 21:29
Eta:
ok
7 lut 21:33
ech: a co zrobic z tym:
Rozwiaz rownanie
tg110o*tg200o−2cos2x=0 ?
7 lut 21:34
ech: nie mam pomyslu
7 lut 21:38
ech: tg110o*tg200o daje −1 ale nie wiem jak to rozpisac
7 lut 21:40
ech: juz mam
7 lut 21:43