prosze o rozwiazanie koniecznie !!!
gregory: Zad. 1
Oblicz pole trójkąta równobocznego,którego długość boku wynosi 2 cm.
Zad.2
Oblicz długość boku trójkąta równobocznego, którego pole wynosi 9√3
Zad.3
Oblicz pole i wyznacz wysokości trójkąta o bokach 6, 8, 10.
Zad.4
Oblicz pole i obwód kwadratu o przekątnej długości 9√2
blagam tylko bez zbednych tlumaczen , chce miec to po prostu tylko ladnie rozwiazane i to
wszystko, mam nadzieje ze ktos sie pofatyguje i to mi zrobi
z gory dzieki
3 lut 23:58
sowa:
Gregory ! pofatyguj sie sam ! i zobacz wzory tutaj
"trójkąt równoboczny" " przekątna kwadratu"
czy wzór na pole trójkata prostokatnego
bo takim właśnie jest trójkąt o bokach 6 ,8, 10
przypomnij sobie tez przy okazji tw. Pitagorasa!
Będziesz mieć to wszystko rozwiązane tak
jak sobie życzysz.... "bez zbędnego tłumaczenia"

Rozwiąż sobie jak najładniej! Powodzenia!
4 lut 00:22
anka: Zad.1
to wynik tego pola bedzie chyba 2√3
moze ktos to potwierdzic czy to dobrze ?
4 lut 09:16
gregory: sowa jak jestes taka madra to powiedz tutaj mam wzor na przekatna kwadratu d = a
√2
po co mi ten wzor jak ja juz mam przekatna kwadratu podana w zadaniu 4

!
bo d oznacza przekatna no nie to po co to
o anka dzienki za zadanie 1
4 lut 09:29
gregory: Zad 4
P = a√2
P = 9√22
P = 81√2
Obw = 4 a
Obw = 4 * 9√2
Obw = 36√2
moze ktos dac znac cz y te 4 zadanie jest dobrze zrobione ?
4 lut 09:38
gregory: a te zadanie 2 to jak zrobic bo mam duzyproblem ze znalezienia wzora ?
4 lut 09:40
gregory: no sory, ale po comi te twierdzenie pitagoraca do zadania 3
a2 + b2 = c2
62 + 82 = 102
36 + 64 = 100
no ipo co te twierdzenie pitagorejczyka ?
a te twoje pole trojkata prostokatnego nie ma wzoru przynajmniej nie moge znalezc ?
moze ktos bardziej kompetentny moze zajac sie moimi zadaniami ?
bo tacy ludzie jak sowa to mi sa nie potrzebni takich to mam po dziurkiw nosie
tylkoumia sie wymadrzyc a pomocy zero null
4 lut 09:46
gregory: moglby ktos z tymi zadaniami cos zrobic ?
4 lut 12:44
poli: to 4 zadanie, to chyba niezupełnie tak jak mówisz
jeżeli d=a √2 i d =9 √2 , to będzie:
a √2 = 9 √2 więc po prostu a=9
obwód = 4a = 36
pole = a2 = 81
4 lut 12:58
poli: to 4 zadanie, to chyba niezupełnie tak jak mówisz
jeżeli d=a √2 i d =9 √2 , to będzie:
a √2 = 9 √2 więc po prostu a=9
obwód = 4a = 36
pole = a2 = 81
4 lut 13:00
poli: anka chyba też nie miała racji z tym pierwszym zadaniem, a bynajmniej tak mi się wydaje
P=a2 √3 /4
P=4 √3 /4
P= √3
4 lut 13:06
poli: z sową natomiast muszę się zgodzić, to jest trójkąt prostokątny, więc jeden z jego boków
można wziąć jako wysokość
P= a*h / 2
P= 6*8 / 2
P=24
wysokość może mieć 6 lub 8
4 lut 13:11
poli: i zadanko 2
P= 9√3 i P=a2√3 / 4
9√3=a2√3 / 4 obustronnie mnożysz przez 4
36√3 = a2 √3 teraz obustronnie dzielisz przez √3
36 = a2
a=6
4 lut 13:15
gregory: dzieki wielkie
4 lut 13:23