bez pomysłu
ICSP: Czy da się jakoś rozwiązać układ równań:
8 = a
<sup>3 * q
3
(a
1q)
2 = a
1 * a
1 * q
2
7 lut 21:15
ICSP: 8 = (a1) 3 * q3 − poprawiony pierwszy zapis
7 lut 21:17
Grześ: a
1*q=2
Drugi zapis jest równoważny i nic on nie wnosi... niestety..
Lecz a
1q=a
2=2, jeśli sie przyda
7 lut 21:20
Grześ: ewentualnie napisz co chcesz policzyć.. ogólnie treść
7 lut 21:20
Basia:
(a
1*q)
3 = 8 ⇔ a
1*q = 2
drugie równanie jest tożsamościowe a
12q
2 = a
12*q
2
czyli prawdziwe dla każdych a
1,q
stąd wynika, że masz nieskończenie wiele rozwiązań
q=0 i a
1 dowolne
a
1=0 i q dowolne
no chyba, że są dodatkowe warunki
7 lut 21:22
ICSP: Streszczę najważniejsze informacje z treści. Dany jest prostopadłościan w którym z jednego
wierzchołka wychodzące boki tworzą rosnący ciąg geometryczny. Warto tutaj zauważyć że te boki
należą do liczb naturalnych(to jest w treści). Objętość jest równa 8. Mam wykazać że tylko
jeden bok jest liczbą pierwszą.
7 lut 21:22
ICSP: tzn nie boki tylko krawędzie.
7 lut 21:23
Grześ: aha, czyli:
a*b*c=8
b
2=ac
Czyli:
b
3=8
b=2
Zostaje ac=4, gdzie nie występuje więcej liczb pierwszych
7 lut 21:25
ICSP: Wstyd mi że takie zadania na forum daje:(
7 lut 21:28
ICSP: Oczywiście bardzo dziękuję za pomoc.
7 lut 21:28
Grześ: każdy się uczy... po rozkładzie na czynniki zostaje Ci:
4=4*1=2*2 , gdzie nie ma więcej liczb pierwszych oprócz krotności "2"
7 lut 21:29
ICSP: Zgadzam się. Skoro krawędzie należą do liczb naturalnych i jest to rosnący ciąg to pozostałe
muszą być 1 oraz 4 z których obydwie są liczbami nie pierwszymi.
7 lut 21:30