S oznacza znak całki
martaaa: Oblicz całkę S xcos(x2+3)dx
7 lut 21:05
Godzio:
Wskazówka:
x
2 + 3 = t
2xdx = dt
7 lut 21:06
martaaa: kurde nie mam pomysłu jak dalej to pociagnac?
7 lut 21:17
martaaa: moze byc 1/2dt t ?
7 lut 21:18
Grześ: podstawić gościu.. ojej:
∫ cos(x
2+3) * xdx
Teraz to widzisz? ?

7 lut 21:18
martaaa: jak moge cos zapisac?
7 lut 21:19
martaaa: jak moge cos zapisac?
7 lut 21:19
martaaa: Godzio pomoz bo ten Grzes jakies glupoty wypisuje
7 lut 21:20
Godzio:
jak głupoty

∫costdt = ... i ciągniesz dalej
7 lut 21:21
Grześ: no wiesz co.... zastanów się co piszesz, czy nie widzisz ewidentnie że możesz podstawić za
x
2+3 oraz za xdx
7 lut 21:21
Grześ: no weź Godziu... ze szczerych chęci chcę pomóc i jeszcze głupoty niby piszę.. no nieee....
7 lut 21:23
martaaa: ojj przepraszam

bo ten cos mnie zmylił
7 lut 21:24
martaaa: dalej bedzie ln(costdt)+ C?
7 lut 21:28
Godzio:
skąd ty ten logarytm wzięłaś
7 lut 21:29
Grześ: o jaaa.... co za wynik powstał.. chciałem zwrócić, że nie tylko logarytm, lecz również czynnik
dt gra tam też rolę główną

7 lut 21:30
martaaa: ze wzoru.. jest taki wzor S w liczniku F'(x) w mianowniku F(x) do potegi dx = ln F(x) +C..
To jak bedzie?:(ja juz zgupiałam..
7 lut 21:31
Grześ: A co masz w mianowniku ułamka

Czy aby napewno znajduje się tam jakiekolwiek "t"
7 lut 21:32
Godzio:
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = In|f(x)| + C −− co ten wzór ma do tej całki  ? |
| | f(x) | |
7 lut 21:33
Grześ: bo pewnie powstał jej ułamek gdzie mianownik to: 2, czyli że okeeej


Pogadane..
7 lut 21:33
Godzio:
Nie doczytałem do końca a to mnie już rozwaliło "do potęgi dx"

sorki nie mogłem się
powstrzymać
7 lut 21:33
Grześ: a nie zwróciłeś Godzio uwagę na logarytmowanie czynnika "dt"

Ciekawe czy nie będzie przez
to końca świata...
7 lut 21:34
Godzio:
oooo tego też nie widziałem czyli mieszanka do kwadratu
7 lut 21:35
martaaa: Ojejjj.. niektorzy sa humanistami HELOoo

babka na zajeciach twierzila ze to wzor na metode
przez podstawianie, wiec z czego mam skorzystac?
7 lut 21:40
Godzio: ile jest całka z cosinusa ?
7 lut 21:40
martaaa: −sin
7 lut 21:41
Godzio:
no to
∫costdt = ?
7 lut 21:42
Godzio:
Czekaj bo nie pasi ∫cosxdx = sinx chyba a nie − ?
7 lut 21:43
martaaa: czyli bedzioe po znaku rownosci −sin 2x+3x?
7 lut 21:43
Godzio:
pochodna z cosx = −sinx
7 lut 21:43
Godzio:
∫costdt = sint + C = sin(x
2 + 3) + C
Kiedy ostatnio byłaś na jakichś ćwiczeniach/zajęciach

?
7 lut 21:44
7 lut 21:46
Basia:
Godziu
∫cosxdx = sinx bo (sinx)' = cosx
∫sinxdx = −cosx bo (−cosx)' = −(cosx)' = −(−sinx) = sinx
7 lut 21:46
Godzio:
Zgadza się za dużo na dzisiaj
7 lut 21:47