....
ada: Dany jest okrąg o równaniu x²+y²−4x−6y+4=0
a) wyznacz współrzędne środka okręgu i długość jego promienia.
b) zbadaj ile punktów wspólnych z danym okręgiem ma prosta o równaniu x+3y−6=0
chodzi mi tu o zadanie b
7 lut 20:46
Grześ: Rozwiąż to algebraicznie, czyli:
x
2+y
2+4x−6y+4=0
x+3y−6=0
Rozwiąż to jak układ równań, ilość par rozwiązań (x,y) to będzie ilośc przecięć

Lub zrób graficznie
7 lut 20:49
M4ciek: Grzesiu Ty tez masz mature w tym roku
7 lut 20:50
Grześ: nie... a czemu pytasz
7 lut 20:51
M4ciek: A to mi sie pomylilo cos

A tak po prostu
7 lut 20:53
Eta:
1 sposób:
Rozwiąż układ równań:
x
2+y
2−4x −6y+4=0
i
x= 6−3y
x
2+(6−3y)
2 −4x −6( 6−3y) +4= 0
uporzadkuj , policz deltę
gdy: Δ>0 −−− 2 punkty wspólne
Δ= 0 −−− 1 punkt wspólny
Δ <0 −−− brak punktów wspólnych
2 sposób
oblicz odległość "d" środka S od tej prostej:
jeżeli: d<r −−− 2 punkty wspólne
d= r −−− 1 punkt wspólny
d>r −−− brak punktów wspólnych
7 lut 20:53
ada: ETA DZIEKI CI BARDZO !
7 lut 20:54
Eta:
na zdrowie
7 lut 20:56
Eta:
Poprawiam zapis :
bo źle spojrzałam ma być:
( 6−3y)
2 +y
2 −4( 6−3y) −6y+4=0
sorry
7 lut 20:58
ada: ty,m ostatnim rozwiaze wiec spoko ; p
7 lut 20:59