koła znowu :/
Qrczę : 1.Dwa okręgi są styczne wew. Odległość między ich środkami wynosi 3cm. Wyznacz długość promieni
tych okręgów, wiedząc,że :
a) jeden z 'r' jest 2 razy krótszy od drugiego,
b) suma długości ich promieni jest równa 17cm.
Proszę o pomoc
7 lut 20:41
Qrczę : r to promieni
7 lut 20:42
7 lut 20:43
Qrczę : proszę o jakieś naprowadzenie...
7 lut 20:46
Qrczę : ...
7 lut 21:12
Qrczę : eta weź jakiś wzór wyprowadź
7 lut 21:23
Grześ: zró rysunek.. jakie wzory chcesz wyprowadzać, jak tu trzeba zauważyć coś takiego, że:
R= promien większego okręgu
r=promień mniejszego okręgu
S
1S
2= odległośc między środkami.
Taka prawidłowość:
R=S
1S
2+r
Zauważysz to z rysunku
7 lut 21:27
Qrczę : jak rysuję kółko to po najechaniu ono się niechce "zatwierdzić" tzn jak klikam
7 lut 21:29
Qrczę :
7 lut 21:33
Grześ:

Czy teraz widać dokładnie o co chodzi

na promień dużego koła składa sie odległość między
środkami oraz promień małego koła
7 lut 21:37
Mendoza: Qrczę co to znaczy "weź"?
Wziąć to się możesz do nauki leniu.
Będziesz się prosił?
7 lut 21:39
7 lut 21:39
Grześ: akurat tutaj troszeczkę za duży jest ten mniejszy okrąg.. ale zrozum tą koncepcję

7 lut 21:39
Qrczę : ta niebieska linia to 3 cm a ta czerwona jest mniejsza czy jest połową tej niebieskiej?
7 lut 21:41
Qrczę : jak tak co cała średnica to 12 cm?
7 lut 21:45
Qrczę : nie źle już nie wiem
7 lut 21:45
Grześ: za duży jest ten mniejszy okrąg, nie rozumiesz, że podałem Ci wzór gotowy o który tak bardzo
prosiłeś...
Nic prostszego nie będzie, bo wystarczy tylko podstawić:
R=S1S2+r
dane masz więc do dzieła.. rusz główką leniu... bo już nie wiem czego ty oczekujesz...
7 lut 21:47
Grześ: jak trudno liczyć to wyciągamy patyczki, które tak wszyscy kochali w podstawówce i jedziemy z
liczeniem
7 lut 21:48
Qrczę : promień mniejszego to 6cm a skąd mam wziąc S1 i S2?
7 lut 21:48
Grześ: masz podaną odległość |S1S2|, błąd tylko w oznaczeniu.... to tylko zwykłe oznaczenie...
wytłumaczone w moim poście 21:27....
7 lut 21:50
Qrczę : r=3cm
R=2r
r=6cm już ok?
tylko jeszcze to 2...
7 lut 21:57
Qrczę : ok ?
7 lut 22:04