okręg i koło
Qrczę : Proszę o pomoc w zadaniu.
1.Dwa okręgi są styczne zewnętrznie. Odległość między ich środkami wynosi 12cm. Wyznacz długość
promieni tych okręgów, wiedząc, że:
a) jeden z nich jest o 2cm dłuższy od drugiego,
b) jeden z nich jest 3 razy dłuższy od drugiego.
Nie wiem jak to zrobić, proszę o jakieś wytłumaczenie,rysunek
7 lut 20:21
Qrczę : i nie wiem jeszcze czy ten przykład b) można zrobić podstawiając czy jak
7 lut 20:26
Qrczę : pomoże ktoś?
7 lut 20:30
Qrczę : ...
7 lut 20:33
Basia:
ad.a
r1 = r2+2
r1+r2=12
ad.b
r1=3r2
r1+r2=12
podstaw za r1 wylicz r2
7 lut 20:35
Qrczę : nie ogarniam tego

może jakiś rysunek narysujesz nie wiem jak to podstawić
7 lut 20:39
Eta:

Z warunku styczności zewnętrznej:
|S
1S
2|= r
1 + r
2
a) r
1 , r
2= r
1+2
r
1+r
1+2= 12 => r
1=.......... to . r
2=...........
b) r
1 , r
2= 3r
1
r
1+3r
1= 12 => r
1=........ to: r
2=......
dokończ obliczenia
7 lut 20:41
Basia:
suma promieni okręgów zewnętrznie stycznych = odległości między środkami
rysunek sam możesz zrobić
a jak masz
y = x+2
y+x=12
to wiesz jak podstawić ?
no to zamiast r1 napisz y, a zamiast r2 x
7 lut 20:42
Qrczę : a r1 to ile i jak to obliczyć?
7 lut 20:45
Eta:
OMG

a) r
1+r
1+2= 12
2r
1= 12−2
2r
1= 10
r
1= 5 to r
2= r
1+2= 5+2= 7
b) dokończ teraz sam
7 lut 20:47
Qrczę : ok co tu zrobiłem źle (czy jest to dobrze?):
r1+3r1=12
r1=12−3r1
r1=15−12=3
7 lut 20:59
Eta:
źle

r
1+3r
1=12
4r1= 12
r
1= 3 to r
2= 3*r
1= 9
7 lut 21:01
Qrczę : o qrczę ale gafa ze mnie
7 lut 21:02
Eta:
7 lut 21:03