Wykresy funkcji x*p3{sinx^2}
Oliwia: Niech f(x)=x3√sin(x)2
Zachodzą wtedy równości f'(x)= 2xcosx+3sinx/3*3√sin4x,
f''(x)=−2(x*cosx2x−6cosxsinx+3xsin2x)/9*3√sinx4 .
W przedziale otwartym (0,2pi) funkcja 2xcosx+3sinx ma dokładnie dwa pierwiastki x1=2,17463 i
x2=5,00365. Funkcja xcos2x−6cosxsinx+3xsin2x ma w przedziale otwartym (0,2pi) dokładnie
jeden pierwiastek x3=1,04447.
Czy istnieje f'(0), f'(pi), f'(2pi) i f''(0)? Jeśli istnieją oblicz je.
Znajdź te przedziały na których funkcja maleje i te, na których rośnie oraz te, na których jest
wypukła i te, na których jest wklęsła.
Ma ktoś może pomysł na to zadanie? Zależy mi na czasie.
7 lut 20:01
Oliwia: w f'' jest xcos(x)2 ... + 3xsin(x)2
z góry dziękuję.
7 lut 20:02