dla jakich parametru "m"...
Patryk: kolejne z cyklu zadan "dla jakich parametru "m"..."
wiec: dla jakich wartosci parametru m rozwiazanie ukladu rownan
x-2y=m+4
2x+y=m-1
nalezy do 3 cwiartki ukladu wspolrzednych?
wyliczylem juz x i y ale szczerze mowiac nie wiem co z tym zrobic dalej,nie wiem nawet
czy mi sie to przyda po cos ,ma ktoś jakies propozycje?
z gory thx
3 lut 22:17
Patryk: wyszedl mi wynik m∈(-9,-2/-3)
powwino wyjsc (-9,2/3)
moze ktos wie gdzie moglem zrobic blad
3 lut 22:28
Patryk: ajj sry na odwrot napisalem...
3 lut 22:28
Bogdan:
Rozwiązując układ rownań otrzymujemy:
x = (3m + 2) / 5
y = (-m - 9) / 5
Jeśli rozwiązanie należy do III ćwiartki, to
x < 0 czyli (3m + 2) / 5 < 0 stąd m < -2/3
y < 0 czyli (-m - 9) / 5 < 0 stąd m > -9
Odp. m € (-9, -2/3)
3 lut 23:10
POMOCY!!!: powiedzcie mi proszę, jak wyliczyliście ten x i y, bo co próbuję wyliczyć, to mi wychodzi nie
"x=(3m+2)/5", tylko "3x=3m+2"
4 mar 19:22